Izjava V. Cochetela, direktora Ureda za Europu UNHCR-a, povodom nedavnih slučajeva spašavanja brodova u Italiji

05-01-2015 13:20:15

UNHCR / A. D'Amato / 3. siječnja 2015.

UNHCR, Ženeva, 2. siječnja 2015.g. - Korištenje većih trgovačkih brodova novi je trend, ali je sastavni dio dugotrajne zabrinjavajuće situacije koju vlade europskih zemalja više ne smiju ignoriorati. Potrebno je zajedničko djelovanje u Sredozemlju i pojačanje napora u spašavanju ljudi na moru, kao i u osiguravanju legalnih alternativa ovim opasnim putovanjima. Bez sigurnijih načina da izbjeglice pronađu sigurnost u Europi nećemo moći smanjiti višestruke rizike i opasnosti koje predstavljaju ovakva kretanja morem.
UNHCR zahvaljuje talijanskim vlastima na njihovoj reakciji na nedavna događanja, usprkos postupnom smanjenju operacije Mare Nostrum. Već smo izrazili zabrinutost što će ova operacija biti okončana bez da ju naslijedi slična operacija potrage i spašavanja. Bez ikakve sumnje će ovo povećati opasnost za one ljude koji pokušavaju pronaći sigurnost u Europi.

 

Tekst uz sliku  / UNHCR / A. D'Amato / 3. siječnja 2015.

Italija / Sirijski dječak sjedi na torbi, pokraj oca koji stoji u redu zajedno s drugim migrantima kako bi se registrirao kod lučkih vlasti. U noći na 2. siječnja teretni brod Ezadeen pristao je u luci Corigliano Calabro, u južnoj Italiji. U 2014. godini skoro 3.500 izbjeglica nestalo je prilikom opasnog pokušaja putovanja morem. Spašeno je preko 200.000 ljudi, no od završetka operacije Mare Nostrum sve je veća zabrinutost da će nestati još više ljudi. Tri dana prije, 31. prosinca 2014., spašeno je 800 migranata s drugog napuštenog broda Blue Sky M. / UNHCR / A. D'Amato / 3. siječnja 2015.

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr