Regionalni koordinator UNHCR-a o krizi u Europi

09-09-2015 12:30:00

UNHCR/J.M.Ferre

Sastali smo se s tijelima vlasti ovdje u Budimpešti i ponudili pomoć UNHCR-a u rješavanju pitanja sve većeg broja izbjeglica i migranata koji stižu u Mađarsku.
Ponovili smo naš poziv da se pojednostavi i usuglasi postupak registracije, prihvata na sabirnim točkama, registracijskim centrima i prihvatnim centrima, te skrbi za osobe koje zatraže međunarodnu zaštitu.

Od siječnja ove godine više od 150.000 izbjeglica i migranata prešlo je granicu Srbije u Mađarsku. Većina ih dolazi iz Sirije, Afganistana i Iraka. Također su prisutni pripadnici pakistanske i bangladeške nacionalnosti te naroda iz Subsaharske Afrike.
UNHCR u nadolazećim mjesecima očekuje dolazak još većeg broja ljudi. Broj pristiglih jučer je prelazio 2.700 osoba, s obzirom da je od prošlog mjeseca dnevni prosjek ostao na otprilike 2.000 osoba.

Od Mađarske očekujemo suradnju s UNHCR-om na rješavanju humanitarnih potreba osoba koje pristižu u zemlju. Prihvatni standardi moraju se poboljšati za osobe koje svakodnevno dolaze u Mađarsku. Sinoć je u Rözskeu, blizu srpske granice, bilo žena i djece koji su spavali na otvorenom.
Pozivamo mađarska tijela vlasti da:

• Poboljšaju i usuglase postupak registracije te da dopuste humanitarnim organizacijama pružanje pomoći ljudima na sabirnim točkama blizu granice i poboljšaju prihvatne uvjete za tražitelje azila.
• Provode nedavno doneseno zakonodavstvo u skladu s pravom EU i međunarodnim pravom.
• Razlikuju osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita od osoba kojima nije potrebna te shodno tome da organiziraju postupke za povratak u skladu sa standardima vezanim za zaštitu ljudskih prava.

UNHCR prikuplja pomoć, uključujući šatore, plastične prostirke i termo pokrivače kao pomoć osobama koje ulaze u Mađarsku.

U ovom trenutku u Grčkoj je u pokretu otprilike 30.000 osoba. Otprilike 3.000 osoba svakodnevno napusti Grčku i odlazi u BJR Makedoniju, Srbiju i Mađarsku. Vrlo je važno da Europa svoje teritorije ostavi otvorenim za sve osobe koje ovdje traže zaštitu.

UNHCR očekuje nastavak trenda dolazaka u Grčku barem do listopada kada će plovidba Egejskim morem postati izuzetno teška.

Sve lošiji uvjeti u Siriji i susjednim zemljama prisiljavaju tisuće Sirijaca da riskiraju sve na opasnom putovanju u Europu. Produbljivanjem krize već petu godinu zaredom bez naznaka političkog rješenja raste očaj, a nade je sve manje.

Poziv za osiguranje financijske pomoći za sirijske izbjeglice u susjednim zemljama realiziran je samo u visini od 37% zatraženih sredstava.

Od prošle godine trendovi su vrlo jasni te smo pokušali prenijeti zemljama u Europi da će se uslijed sve manje podrške za izbjeglice u sirijskom susjedstvu na pokret odvažiti više izbjeglica. Nisu nas poslušali te danas Europa nije pripremljena za pridošlice koji traže međunarodnu zaštitu u Europi.

Pozivamo EU da zauzme zajedničko stajalište i poduzme hrabre korake s ciljem boljeg upravljanja postojećom izbjegličkom krizom. Zemlje moraju pokazati solidarnost s ovom najranjivijom svjetskom populacijom koja dolazi u Europu u potrazi za sigurnošću. Niti jedna zemlja ne smije biti ostavljena da se sama nosi s problemom.

UNHCR bi htio zahvaliti svim volonterima, nevladinim organizacijama i policijskim službama na naporima koji su uloženi kako bi se s izbjeglicama i migrantima postupalo na humani način. UNHCR poziva europske države da pomognu mađarskim tijelima vlasti u odgovoru na ovu izvanrednu situaciju te da prošire plan premještanja s Grčke i Italije na Mađarsku.

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr