Vremena za rješavanje izbjegličke krize u Europi sve manje

21-09-2015 10:10:00

UNHCR/I.Pavicevic

ŽENEVA, 18. rujna (UNHCR) – Nakon jučerašnjeg kaosa na srpskoj granici s Hrvatskom koji je uslijedio nakon što je Hrvatska zatvorila nekoliko ulaznih točaka, agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice danas je izdala strogo upozorenje da vrijeme koje Europa ima na raspolaganju za rješavanje trenutne izbjegličke krize ističe.

UNHCR je kao glavni razlog za jučerašnji i današnji kaos i zbrku na srpskoj granici s Hrvatskom te dramatične scene na mađarskoj granici u srijedu naveo kontinuirano nepostojanje smislenog i jedinstvenog odgovora na izbjegličku situaciju u Europi.

„Nakon što je do danas samo ove godine preko Sredozemlja stiglo više od 442.440 izbjeglica i migranata, nakon što je smrtno stradala 2.921 osoba i nakon dolaska 4.000 osoba samo na grčke otoke, kriza se produbljuje, a zemlje problem prebacuju jedna na drugu bez pronalaska rješenja", rekao je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards na briefingu za novinare u Ženevi.

Dodao je da se patnja i rizici tisuća izbjeglica i migranata u međuvremenu povećavaju te da nesigurnost i nedostatak informacija pogoduju stvaranju očaja, povećavaju vjerojatnost daljnjih incidenata i potpiruju neprijateljstvo prema ljudima koji bježe od progona i sukoba i kojima je potrebna pomoć.

„Ovakvo okruženje predstavlja plodno tlo za krijumčare ljudima i ostale koji žele iskoristiti ovu ranjivu populaciju", izjavio je.
Edwards je naglasio da u kontekstu ovakvih događaja UNHCR smatra da odluka Europskog parlamenta koja je donesena u četvrtak, a kojom se podupiru planovi za premještanje dodatnih 120.000 osoba u sve zemlje Europske unije zaslužuje aplauz.

Rekao je da će izvanredni sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove koji se treba održati 22. rujna i sastanak Europskog vijeća koji je predviđen za sljedeći dan (23. rujna) biti od presudne važnosti za postizanje dogovora. „Ova bi dva sastanka mogla biti posljednja prilika da se postigne pozitivan, jedinstven i smislen europski odgovor na krizu. Ponestaje nam vremena", primijetio je Edwards.

UNHCR je svjestan da Europa nastoji pronaći rješenje za situaciju i pohvaljuje zemlje i njihove građane koji su podržali preseljenje izbjeglica i pronalazak pozitivnog odgovora na situaciju kojom se, usprkos izazovima koje predstavlja, još uvijek može upravljati ako Europa bude složna u svojim doprinosima učinkovitom odgovoru.

UNHCR je ovog tjedna predložio veći broj mjera čiji je širi cilj pomoći Europi da zajednički riješi ovu situaciju odnosno:

- Trenutno stvaranje objekata u Grčkoj za prihvat, pomoć, registraciju i probir pridošlica
- Trenutni početak procesa premještanja 40.000 izbjeglica iz Grčke i iz postojećih centara u Italiji u EU države članice sudionice, na način kako ga je prihvatilo Vijeće.

Proces bi trebao biti nadopunjen dodatnim dobrovoljnim preuzimanjem obveza od strane EU država članica uz nove prijedloge Europske komisije

- Hitni paket EU za Srbiju u svrhu stvaranja slične sposobnosti za pružanje odgovarajuće pomoći, registracije i premještanja ljudi u druge europske zemlje
- Istovremeno, UNHCR inzistira da je potrebno u značajnoj mjeri povećati mogućnosti na raspolaganju sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u zemljama koje graniče sa

Sirijom za pristup EU legalnim kanalima, što uključuje preseljenje i humanitarni prihvat, spajanje obitelji te humanitarne i studentske vize.

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr