UNHCR redefinira svoju ulogu u Grčkoj sa stupanjem na snagu sporazuma između EU-a i Turske

22-03-2016 00:00:00

Foto: UNHCR/A. Zavallis

Ženeva, 22. ožujka 2016. (UNHCR) - Prošle nedjelje, stupile su na snagu odredbe sporazuma između EU i Turske o zaustavljanju masovnog dolaska izbjeglica i migranata u Grčku i dalje u Europu. Već u subotu, grčke su vlasti ubrzale prebacivanje na kopno otprilike 8.000 izbjeglica i migranata koji su stigli na otoke prije 20. ožujka. Proces je ubrzan kako bi ih se razdvojilo od osoba koje će doći nakon tog datuma, a na koje će se primjenjivati nova politika vraćanja.
Dolasci na otok Lezbos zasad se nastavljaju. Prema jutrošnjim podacima, od nedjelje su stigle 934 osobe koje su zadržane u zatvorenom registracijskom kampu za privremeni smještaj u Moriji na istočnom dijelu otoka. Preostalih 880 osoba koje su stigle prije nedjelje smješteno je u otprilike kilometar udaljenom centru Kara Tepe, kojeg vodi lokalna samouprava i koji je i dalje izbjeglički kamp otvorenog tipa.

Dosad je UNHCR pružao potporu vlastima u žarišnim točkama na grčkim otocima, gdje se izbjeglice i migranti prihvaćaju, registriraju i dobivaju pomoć. Prema novim odredbama, ta mjesta sada su postala objekti zatvorenog tipa. Slijedom toga, te u skladu s našom politikom koja se protivi obveznom zadržavanju, obustavili smo neke naše aktivnosti u svim zatvorenim prihvatnim centrima na otocima. To uključuje uslugu prijevoza do i od navedenih centara. Međutim, UNHCR će i dalje biti prisutan kako bi nadzirao i osiguravao da se poštuju prava izbjeglica i ljudska prava, te kako bi pružao informacije o pravima i postupku traženja azila.

Osoblje UNHCR-a i dalje će biti prisutno na obali i u luci kako bi pružalo pomoć pri spašavanju života (uključujući prijevoz do bolnice kada je potrebno). Novo pridošle osobe savjetujemo u vezi s traženjem azila u Grčkoj, spajanjem obitelji, te pristupom uslugama. Uz to, identificiramo i osobe sa osobitim potrebama.

UNHCR brine da se sporazum između EU i Turske ne započne provoditi prije nego što se uspostave potrebne mjere zaštite u Grčkoj. Trenutno, Grčka nema ni dovoljno kapaciteta na otocima za rješavanje zahtjeva za azil niti prikladne uvjete za odgovarajući i siguran smještaj osoba koje čekaju ispitivanje svojeg zahtjeva.

UNHCR ne sudjeluje u sporazumu između EU i Turske, niti ćemo biti uključeni u vraćanje ili zatvaranje izbjeglica. Nastavit ćemo pomagati grčkim vlastima da izgrade odgovarajuće prihvatne kapacitete.

Neizvjesnost čini novo pridošle osobe uznemirenima. Mnogi se još nadaju da će se granica otvoriti. Mnogima je ponestalo novca. Postoji i hitna potreba za informacijama. Grčka policija dijeli letke s informacijama na arapskom i perzijskom jeziku koji govore ljudima da je granica zatvorena te ih savjetuju da idu u kampove koji pružaju bolje uvjete. No, kapaciteti obližnjih kampova su puni te je potrebno otvoriti više kampova, uključujući kampove za osobe koje su kandidati za premještanje.

U međuvremenu, na grčkom kopnu u Idomeniju, otprilike 10.000 do 12.000 osoba, uključujući otprilike 4.000 djece, boravi u strašnim uvjetima u divljem kampu kraj granice i željezničke pruge. Većinu njih čine obitelji, od kojih su mnoge s malom djecom. Glavni problem je nedostatak higijene koji negativno utječe na zdravlje ljudi. Kako bi se ugrijali, ljudi pale plastiku i otpad. Opće stanje velik je izazov. UNHCR i partneri rade na povećanju kapaciteta osiguravajući obiteljske i velike šatore za smještaj do 2.400 osoba te skupljajući otpad. Postavljeni su pokretni nužnici, no oni nisu dovoljni. Osigurani su šatori za ranjive obitelji i osobe, među kojima je 30 maloljetnika bez pratnje. UNHCR je posjetio centre zatvorenog tipa gdje su djeca bez pratnje smještena u zaštićeni dio centra. Nekoliko organizacija brine se za raspodjelu hrane tri puta dnevno (sendvič i piće), kao i za raspodjelu mlijeka, hrane za bebe i pelena.

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr