Više od milijun izbjeglica stiglo je u Grčku od početka 2015. godine

16-03-2016 00:00:00

Foto: UNHCR/A. Zavallis

ŽENEVA, 16. ožujka (UNHCR) – UN-ova agencija za izbjeglice izjavila je danas kako je više od milijun osoba, većinom izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana, prešlo u Grčku od početka 2015. godine.

UNHCR nazvao je tu brojku hitnim podsjetnikom da treba bolje koordinirati upravljanje priljevom izbjeglica te zaštitu osoba koje bježe od rata i progona.
Agencija je više puta apelirala na europske vlade i Europsku uniju za jakim vodstvom i vizijom da se počne rješavati ono za što je Filippo Grandi, UN-ov Visoki povjerenik za izbjeglice, rekao da „nije samo izbjeglička kriza, već i kriza europske solidarnosti."

UNHCR je izjavio kako najnoviji podaci pokazuju da je do 14. ožujka ove godine više od 143.634 osoba stiglo u Grčku iz Turske, čineći tako ukupan broj od 1.000.357 dolazaka kopnom i morem u Grčku od 1. siječnja 2015. godine.
Ove se godine dosad utopilo ili nestalo 448 osoba u pokušaju da se domognu sigurnosti u Europi, u odnosu na ukupno 3.771 osobu prošle godine. Za više informacija, slijedite ovu poveznicu.

UNHCR je prethodno izvijestio kako je prošle godine više od milijun osoba stiglo u Europu, no taj podatak uključivao je i dolaske središnjom sredozemnom rutom od Libije do Italije.

Novi podaci pokazuju kako žene i djece sada čine gotovo 60 posto onih koji pristižu morskim putem, u odnosu na podatke iz lipnja 2015. godine, kada su činili manje od 30 posto.
Iako su grčke vlasti i vojska osnažili svoj odgovor, tisuće osoba spava na otvorenom bez odgovarajućeg sustava prihvata, pristupa uslugama, pomoći ili informacijama.
Posljednji podaci stigli su dok je posebna izaslanica UNHCR-a Angelina Jolie Pitt danas bila u posjetu Grčkoj u ime UN-a. Misija posebne izaslanice usredotočit će se na humanitarnu situaciju tisuća izbjegličkih obitelji u Grčkoj. Za više informacija, slijedite ovu poveznicu.
Jolie Pitt je jučer (15. ožujka), tijekom posjeta dolini Beka u Libanonu povodom obilježavanja pete obljetnice početka sukoba u Siriji,pozvala svjetske vlade da preuzmu vodstvo u rješavanju sirijske i šire svjetske izbjegličke krize.

Petogodišnji sukob potaknuo je najgoru humanitarnu krizu našeg vremena i prisilio 4,8 milijuna Sirijaca da potraže utočište u susjednim zemljama te uzrokovao raseljavanje dodatnih 6,6 milijuna osoba unutar Sirije.

„Na današnji dan, na petu obljetnicu sukoba u Siriji, nadala sam se da ću biti upravo ovdje, u Siriji, te pomagati UNHCR-u s povratkom izbjeglica i gledati kako se obitelji koje sam upoznala mogu vratiti kući. Tragično je i sramotno što se čini da smo još uvijek tako daleko od toga," izjavila je posebna izaslanica na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Pozvala je vlade da pronađu diplomatsko rješenje za krizu i da razmisle što još mogu učiniti kako bi pružile sigurnost onima koji bježe od progona i rata.

„Na međunarodnoj razini nalazimo se u iznimno teškom trenutku kada se čini da posljedice izbjegličke krize nadmašuju našu volju i sposobnosti, pa čak i našu hrabrost da odgovorimo na njih," rekla je posebna izaslanica.

Rekla je još i kako „ne možemo upravljati svijetom nudeći pomoć umjesto diplomacije i političkih rješenja," dodajući da „nije vrijeme za emocije. Vrijeme je za razum, pribranost i razmišljanje unaprijed."

„Vodstvo u ovoj situaciji znači činiti više od toga da samo štitimo vlastite granice ili pružamo veću pomoć," rekla je posebna izaslanica. „Apeliram danas da vlade u svijetu preuzmu vodstvo, analiziraju situaciju i shvate što točno njihove zemlje mogu učiniti, kolikom broju izbjeglica mogu pomoći i kako."

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr