UNHCR poziva na pružanje pomoći izbjeglicama suočenima s valom hladnoće u Europi

13-01-2017 11:55:47

© UNHCR/Igor Pavicevic

UN-ova Agencija za izbjeglice apelira na vlade da učine više kako bi pomogle i zaštitile izbjeglice i migrante koji se bore s iznimno niskim temperaturama u Europi.

BEOGRAD, Srbija – Tisuće izbjeglica i migranata bori se s iznimnim hladnoćama uzrokovanim teškim zimskim vremenskim uvjetima koji haraju Europom, izjavili su u petak u UNHCR-u, UN-ovoj Agenciji za izbjeglice, pozivajući vlade da učine više kako bi pomogle i zaštitile ih.

Foto: Izbjeglice zamotane u deke u zimskoj odjeći prelaze granicu iz bivše jugoslavenske Republike Makedonije u Srbiju na iznimno niskim temperaturama u siječnju 2016. godine.

Agencija je izrazila svoju zabrinutost zbog izvješća o smrti nekoliko osoba uslijed teških vremenskih uvjeta tijekom njihova pokušaja ulaska u Europu ili putovanja Europom, a taj se broj od početka godine povećao za još pet osoba.

„Spašavanje života trenutačno je prioritet", izjavila je UNHCR-ova glasnogovornica Cécile Pouilly na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

„Iznimno smo zabrinuti zbog kontinuiranih izvješća o odbijanju ulaska migranatima u svim zemljama Zapadnog Balkana. Takva je praksa jednostavno neprihvatljiva i nužno ju je zaustaviti, jer se time dodatno ugrožavaju životi izbjeglica i migranata te se krše njihova temeljna ljudska prava."

UNHCR je pozvao državne vlasti diljem Europe da učine više kako bi pomogle i zaštitile izbjeglice i migrante te je izrazila zabrinutost zbog zlostavljanja koje vrše zločinačke skupine, uključujući otmice, tjelesna zlostavljanja, prijetnje i iznude.

„Pozivamo europske države da povećaju svoje napore u borbi protiv tih zločinačkih mreža i osiguraju sigurnost izbjeglica i migranata", izjavila je Pouilly u intervjuu nakon konferencije.

20170113 photo2 web
Foto 2: © UNHCR/Pavlos Avagianos - Zbog velikih količina snijega koje su pale na Lezbosu ugrožene izbjeglice u Grčkoj premještene su u topao smještaj.

U Srbiji, gdje su temperature u posljednjih 10 dana bile ispod nule, oko 1200 muškaraca živi u teškim uvjetima u neodgovarajućim neformalnim utočištima u centru Beograda, uključujući do 300 dječaka bez pratnje ili odvojenih od svojih obitelji.
UNHCR je u suradnji s vlastima i ostalim partnerima osigurao grijalice, termalne deke te zimsku odjeću i obuću ljudima u Beogradu.

„Pruženi su nam krevet i topli obroci."

Od 7300 izbjeglica, tražitelja azila i migranata koji žive u državi, 82 posto sada je smješteno u grijanim vladinim skloništima.
Izbjeglica iz Iraka iz jednog od centara izjavio je za UNHCR: „Soba je malena, ali ne mogu se ljutiti na Srbiju jer ovdje nas barem nisu pretukli. Pruženi su nam krevet i topli obroci."

UNHCR je u posljednjih nekoliko dana stotine ljudi preselio u bolji smještaj na grčkim otocima Lezbosu i Khíosu. Međutim, oko 1000 osoba, uključujući obitelji s malenom djecom, živi u negrijanim šatorima i spavaonicama na Samosu.

UNCHR je podijelio 360.000 zimskih artikala diljem Grčke, uključujući deke, vreće za spavanje, zimske čizme i toplu odjeću.
U sjevernoj Grčkoj velike količine snijega pogodile su izbjeglice i migrante u službenom kampu Vaiochori udaljenom dva sata vožnje od Soluna. Ranije tog tjedna UNHCR je u hotel preselio zadnje stanovnike koji su još bili u negrijanim šatorima.

20170113 photo3 web

Foto 3: Libanon - izbjeglice iz Sirije suočavaju se s prvim snijegom

Zimski vremenski uvjeti pogodili su i izbjeglice izvan Europe. Uz hladnoću, vlagu i blato, snijeg predstavlja dodatan problem za izbjeglice iz Sirije koje žive u neformalnim naseljima u višim dijelovima libanonske doline Beka.

UNHCR je za razdoblje od studenog do ožujka pružio novčanu pomoć za zimu za 870.000 sirijskih izbjeglica u Libanonu kako bi im pomogao platiti najnužnije potrepštine, uljučujući gorivo za grijanje i toplu odjeću.

Ovom članku doprinijeli su Alex Court izvještavanjem iz Ženeve; Rima Cherri iz Bejruta, Libanon; Mirjana Milenkovski iz Beograda, Srbija i Roland Schoenbauer iz Atene, Grčka.

 

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr