Cate Blanchett imenovana UNHCR-ovom Ambasadoricom dobre volje

02-05-2016 00:00:00

Foto: UNHCR/Jordi Matas

Ženeva, 2. svibnja (UNHCR) - UNHCR, UN-ova Agencija za izbjeglice, danas je objavila imenovanje dobitnice Oscara Cate Blanchett svjetskom Ambasadoricom dobre volje.

Objava je dočekala Blanchett nakon povratka iz misije u Jordanu, gdje je svjedočila nastavku operacija humanitarne pomoći za osobe raseljene zbog sukoba u Siriji. Susrela se sa sirijskim izbjegličkim obiteljima i tamo poslušala njihove osobne priče o opasnim putovanjima koja su prošli, te o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju.

„Vrlo sam ponosna što preuzimam ovu ulogu", rekla je Blanchett. „Nikada do sada nije bilo tako presudno stati uz izbjeglice i pokazati solidarnost. Živimo u doba neviđene krize, u kojoj mora postojati podjela odgovornosti na svjetskoj razini. Čini se da se nalazimo na raskrižju: hoćemo li krenuti putem suosjećanja, ili putem netolerancije? Kao majka, želim da moja djeca idu putem suosjećanja. Na tom putu mnogo je više mogućnosti i optimizma. Na tom se putu nalazi rješenje."

Prije imenovanja, Blanchett je više od godinu dana blisko surađivala s UNHCR-om kako bi podigla razinu svijesti o prisilno raseljenim osobama. U sklopu podrške UNHCR-ovoj kampanji #IBelong Campaign, 2015. godine posjetila je Libanon kako bi se susrela sa sirijskim izbjeglicama i poslušala iskustva osoba bez državljanstva. Pružila je podršku i Svjetskom danu izbjeglica, UNHCR-ovom apelu vezanom uz izbjegličku krizu u Europi te sudjelovala na Svjetskoj konferenciji o ženama (Women in the World Conference) u New Delhiju kao predstavnica UNHCR-a i moderatorica panel rasprave na visokoj razini o svjetskoj izbjegličkoj krizi.

Filippo Grandi, UN-ov Visoki povjerenik za izbjeglice, izjavio je: „Jako mi je drago što će nam se Cate Blanchett pridružiti. Ambasadori dobre volje imaju značajnu ulogu u stvaranju boljeg razumijevanja i potpore javnosti, a potreba za izgradnjom takvih mostova nikad nije bila veća. Ona je već pokazala veliku posvećenost tim ciljevima te se radujemo što ćemo je vidjeti kako nadahnjuje još mnogo više ljudi u svojoj novoj ulozi."

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr