Sirijska izbjeglica nosit će olimpijsku baklju u Brasiliji

03-05-2016 00:00:00

Foto: UNHCR/G.Morales

Brasilia, 3. svibnja 2016. (UNHCR) – Sirijska izbjeglica Hanan Dacka (12), koja posljednjih godinu dana živi u Brazilu, nosit će danas olimpijsku baklju u Brasiliji u Brazilu. Nakon rasprave s UNHCR-om, UN-ovom Agencijom za izbjeglice, Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Riju 2016. godine odabrao je Hanan da sudjeluje u prvom danu nošenja olimpijske baklje na brazilskom tlu. Hanan će nositi baklju duž avenije Esplanada dos Ministérios, ubrzo nakon što olimpijski plamen napusti Predsjedničku palaču oko 10 sati ujutro (UTC).

U doba kada je broj osoba raseljenih zbog sukoba i progona na najvišoj razini od kraja Drugoga svjetskog rata, Hananino nošenje olimpijske baklje kroz Brasiliju simbolizira solidarnost s izbjeglicama svugdje u svijetu. Nakon što je 21. travnja u grčkoj Olimpiji, rodnom mjestu Olimpijskih igara, po prvi puta upaljen plamen, sirijski izbjeglica Ibrahim al-Hussein nosio ga je kroz izbjeglički kamp Eleonas, atenski prihvatni centar u kojem je smješteno otprilike 1.500 tražitelja azila.

Brazilska etapa štafetnog prijenosa baklje počinje danas, 3. svibnja, a trajat će gotovo 90 dana te će završiti ceremonijom otvaranja 5. kolovoza na stadionu Maracana, gdje će biti zapaljena olimpijska vatra.

Hanan, koja je u Brazil stigla u veljači 2015. godine, živi sa svojom obitelji u São Paulu, na jugoistoku zemlje. Potpuno je integrirana u brazilsko društvo, ide u školu blizu svog doma, tečno govori portugalski i ima mnogo brazilskih prijatelja.

Hanan i njezina obitelj živjeli su u gradu Idlibu na sjeveroistoku Sirije. Kada je počeo rat, pobjegli su iz zemlje i potražili utočište u Jordanu, gdje su dvije i pol godine proveli u izbjegličkom kampu Za'atari. Obitelj je odlučila napustiti Jordan te su stigli u Brazil u sklopu posebnog brazilskog programa humanitarnih viza, koji omogućava onima koji su preživjeli sukob da otputuju u tu najveću državu Latinske Amerike i tamo zatraže azil. Do sada su brazilske vlasti izdale otprilike 8.000 takvih posebnih viza, uključujući i vize za Hanan i njezinu obitelj kojima je priznat status izbjeglica pa sada iznova grade svoje živote u São Paolu.

Rat u Siriji, koji je u ožujku ušao u svoju šestu godinu trajanja, proizveo je 4,8 milijuna izbjeglica u susjednim zemljama, te još stotine tisuća u Europi. Od 8.700 izbjeglica koje su smještene u Brazilu, više od 2.000 ih je iz Sirije.

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr