UNHCR zabrinut zbog izvještaja o zlostavljanju žena i djece izbjeglica

11-11-2015 11:16:49

ŽENEVA, 23. listopada (UNHCR) – Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda izrazila je danas zabrinutost zbog „uvjerljivih svjedočanstava" o spolnom zlostavljanju i iskorištavanju žena i djece izbjeglica i migranata na putu kroz Europu te pozvala vlasti da poduzmu korake koji bi osigurali njihovu zaštitu. Dosad je ove godine više od 644,000 izbjeglica i migranata stiglo u Europu preko mora. Među njima, nešto više od trećine – 34 posto – čine žene i djeca, koji su osobito ranjivi kad je riječ o zlostavljanju pri prolasku kroz Europu, izjavio je UNCHR.

„Djeca izbjeglice i migranti pri prolasku kroz Europu izloženi su povišenom riziku od nasilja i zlostavljanja, uključujući i spolno zlostavljanje, pogotovo u pretrpanim prihvatnim kampovima ili mnogim lokacijama gdje se izbjeglice i migranti okupljaju, poput parkova, željezničkih stanica, autobusnih stanica i uz ceste", izjavila je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

„Prema svjedočanstvima i izvještajima koje smo dobili, postoje slučajevi djece koja se upuštaju u seks radi preživljavanja kako bi platili krijumčarima nastavak putovanja zato što im je ponestalo novaca ili su opljačkani," dodala je.

Fleming je primijetila da su djeca zatečena bez obitelji osobito ranjiva jer nemaju zaštitu i brigu odrasle osobe. Isto tako, u nekim bi ih zemljama mogli smjestiti u pritvor s odraslima, što predstavlja veliku opasnost za njih.

Žene izbjeglice i migrantice koje putuju same također su izložene povišenoj opasnosti dok putuju Europom, ponekad i noću, nesigurnim putovima, ili ostaju na mjestima koja ne zadovoljavaju osnovne sigurnosne uvjete. Mnogi prihvatni centri su pretrpani i nisu adekvatno osvijetljeni niti imaju izdvojena mjesta za obitelji s djecom i žene koje su same.

UNHCR apelira na sve nacionalne vlasti u Europi da poduzmu mjere za zaštitu žena i djevojaka, uključujući osiguravanje adekvatnih i sigurnih sadržaja u prihvatilištima.

Agencija za izbjeglice hitno poziva sve vlasti da pronađu alternativna rješenja zadržavanju djece. UNHCR i partneri rade na sprječavanju i brzom rješavanju problema razdvajanja obitelji, jer su žene i djevojke koje su same izložene povećanoj opasnosti.

Zajedno s partnerima, UNHCR radi s vlastima na omogućavanju pristupa informacijama kako bi poboljšao identifikaciju osoba s posebnim potrebama, uključujući djecu zatečenu bez roditelja. Rade i na njihovom upućivanju u prikladne službe kako bi im pružili psihosocijalnu podršku i poboljšali prihvatna područja, uz osiguravanje sigurnih prostora.

 

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr