Peta godina sukoba u Siriji: najveća izbjeglička kriza našeg vremena

15-03-2016 00:00:00

Foto: UNHCR/Lynsey Addario

Ženeva, 15. ožujka 2016. (Ženeva) - Rat u Siriji približava se danas još jednoj turobnoj obljetnici, a izbjeglice u bijegu od petogodišnjeg sukoba suočavaju se sa sve većim preprekama pri pronalaženju sigurnosti, dok međunarodna solidarnost sa žrtvama sukoba ne odgovara opsegu i ozbiljnosti ove humanitarne tragedije.

"Sirija predstavlja najveću humanitarnu i izbjegličku krizu našega vremena; ona je neprekidan uzrok patnje milijuna osoba, koji bi trebao potaknuti veliki val podrške diljem svijeta," izjavio je Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi, dodajući kako bi jedino politički dogovor mogao okončati patnju, no u međuvremenu bi više zemalja trebalo prihvatiti veći broj izbjeglica.

Iako se nedavno pojavio tračak nade u vidu povećanog humanitarnog pristupa u Siriji, prekida neprijateljskih djelovanja, obnovljenih mirovnih pregovora i obećanja o boljem financiranju, peta godišnjica rata u Siriji poklapa se sa sve strožim nadzorom granica susjednih država koje se lome pod pritiskom prihvata tolikog broja izbjeglica. Posljedica toga su tisuće ranjivih osoba koje su ostale zarobljene u Siriji bez mogućnosti odlaska iz zemlje.
Dalje prema zapadu, europske države koje su nekad prihvaćale sirijske građane sada zatvaraju svoja vrata uslijed rastućeg broja izbjeglica koje tamo traže sigurnost. Nekoliko zemalja nametnulo je ograničenja pri ulasku u državu i na granicama, što je dovelo do gomilanja desetaka tisuća izbjeglica u Grčkoj, dok Europska unija pregovara s Turskom o sporazumu koji bi mogao omogućiti vraćanje tražitelja azila u Tursku. Istovremeno, izbjeglice u zemljama koje graniče sa Sirijom ranjivije su no ikad i izlažu se velikim rizicima kako bi preživjele – kreću na opasna putovanja prema Europi, ili pribjegavaju opasnim strategijama preživljavanja poput iskorištavanja djece kao radne snage, ranog sklapanja braka ili seksualnog iskorištavanja.

Visoki povjerenik Grandi rekao je kako je povećani iznos od 5,9 milijardi američkih dolara na koji su se donatori obvezali u odnosu na apel iz 2016. godine za humanitarnu i razvojnu pomoć prošlog mjeseca u Londonu dobrodošao, no sredstva se moraju hitno isplatiti i uskladiti s drugim oblicima međunarodne solidarnosti. To uključuje bolji pristup sredstvima za život i obrazovanje za većinu izbjeglica u susjednim zemljama te veću podjelu odgovornosti među više zemalja u svijetu kroz otvorene sustave azila i pružanje većih mogućnosti sirijskim građanima da se presele u treće zemlje organiziranim putovima.

„Tragedija ovakvih razmjera zahtijeva solidarnost koja predstavlja više od samog financiranja. Jednostavno rečeno, potrebno je da više zemalja podijeli teret prihvaćanjem većeg broja izbjeglica u situaciji koja je postala najveća kriza raseljavanja ove generacije," rekao je Grandi.
UNHCR će 30. ožujka u Ženevi održati međunarodnu konferenciji na visokoj razini na koju će pozvati vlade da znatno povećaju broj mjesta za sirijske izbjeglice. Do sada su se vlade diljem svijeta obvezale osigurati otprilike 170.000 takvih mjesta. UNHCR se nada da će se kroz idućih nekoliko godina taj broj povećati na najmanje 10 posto registrirane izbjegličke populacije, koja trenutno iznosi 4,8 milijuna osoba samo u neposrednoj okolnoj regiji. Uoči pete godišnjice rata u Siriji, sastanak 30. ožujka pružit će priliku vladama i zajednicama diljem svijeta da konkretnim mjerama pojačaju potporu Sirijcima.

„Dok obilježavamo još jednu tužnu obljetnicu rata u Siriji, nalazimo se na prekretnici: ako svijet, zbog pojedinačnih kratkoročnih interesa, ne uspije pronaći zajednički jezik, ako mu nedostaje hrabrosti i ako će nepromišljenim reakcijama prebacivati teret odgovornosti drugima, sa žaljenjem ćemo gledati na ovu izgubljenu priliku da zajednički solidarno i humano djelujemo," izjavio je Grandi.

Nakon pet godina, sukob u Siriji proizveo je 4,8 milijuna izbjeglica u susjednim zemljama, stotine tisuća izbjeglica u Europi te 6,6 milijuna raseljenih osoba u Siriji, u odnosu na predratnu populaciju koja je brojila više od 20 milijuna osoba.

Share
Website building, maintenance and hosting: media-trend.hr